Výročná správa za rok 2014

Výročná správa

za rok

marec 2015

V zmysle § 34 ods. 2 zákona č. 213/1997 Z.z. o neziskových organizáciách poskytujeme všeobecne prospešné služby, a to:

v oblasti tvorby, rozvoja, ochrany, obnovy a prezentácie duchovných a kultúrnych hodnôt v rámci celej SR:

• organizovanie seminárov, školení, kurzov, besied, tréningov, prezentácií,
  • organizovanie kultúrnych, osvetových a športových podujatí

a ďalšie všeobecne prospešné služby v oblasti poskytovania sociálnej pomoci a humanitárnej starostlivosti podľa osobitného zákona:

- poskytovala všeobecne prospešné služby sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately na predchádzanie vzniku krízových situácií v rodine,

- organizovanie kultúrnych, záujmových a iných aktivít zameraných na podporu vhodného využívania voľného času detí, aktivity zamerané na predchádzanie sociálnopatologických javov,

- aktivity zamerané na podporu plnenia rodičovských práv a povinností, plnenia funkcií rodiny, na utváranie a upevňovanie vzťahov medzi manželmi, medzi rodičmi a deťmi, rozvoj schopností riešiť problémové situácie a adaptovať sa na nové situácie.

Sociálne poradenstvo - ako odborná činnosť zameraná na pomoc fyzickej osobe v nepriaznivej sociálnej situácii. Sociálne poradenstvo sa vykonávalo na úrovni základného sociálneho poradenstva a špecializovaného sociálneho poradenstva,

- špecializované sociálne poradenstvo je zistenie príčin vzniku, charakteru a rozsahu problémov fyzickej osoby, rodiny alebo komunity a poskytnutie im konkrétnej odbornej pomoci.

Sociálne poradenstvo sme vykonávali terénnou aj ambulantnou formou prostredníctvom poradní sociálneho poradenstva zriadených na tento účel a terénnou formou prostredníctvom terénnych programov.

Pomoc pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov - je odborná činnosť, ktorá sa vykonáva s písomným súhlasom plnoletej osoby a je zameraná najmä na poradenstvo pri vybavovaní úradných záležitosti, pomoc pri vybavovaní osobných dokladov, pri spisovaní a podávaní písomných podaní, vypisovaní tlačív, pri písomnej komunikácii v úradnom styku a vybavovaní iných vecí v záujme fyzickej osoby.

Sprostredkovanie tlmočníckej služby - sociálna služba poskytovaná fyzickej osobe so zdravotným postihnutím.

Sprostredkovanie osobnej asistencie - sociálna služba poskytovaná fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím.

Nezisková organizácia poskytovala všeobecne prospešné služby prostredníctvom Opatrení sociálnoprávnej ochrany detí sociálnej kurately na predchádzanie vzniku krízových situácií v rodine, realizáciou: 17 projektov pre štátnu správu, a to ÚPSVaR SR v rámci činnosti vykonávaných v zmysle zákona č. 305/2005 Z.z. v platnom znení:

ÚPSVaR Námestovo

ÚPSVaR Liptovský Mikuláš

Malacky

2014

Niektoré z doterajších výsledkov našej práce s rodinami, ktoré boli zaradené do našich projektov:

• Eliminácia problémov v rodine, ako napríklad odstraňovanie dvojkoľajnej výchovy, riešenie konfliktov medzi rodičmi, empatické prežívanie členov rodiny.
  • Zlepšenie komunikácie medzi rodičmi, komunikácia je konštruktívna, bez atakov, osočovania a znevažovania.
  • V rodinách sme prispeli vhodnou atmosférou k zvýšeniu možnosti riešenia situácie, ktorá by inak bola riešená podaním žaloby na príslušný OS,
  • Došlo k zlepšeniu prospechu detí vo vzdelávacom procese, rodičia mali zvýšený záujem o vzdelávanie svojich detí, rodičia si všímajú prežívanie detí, viac sa im venujú.
  • Zlepšenie ekonomickej situácie v rodinách, a to zamestnaním sa jedného z rodičov, pomoc a sprevádzanie pri vybavovaní dôchodkov, výživného, vymáhaní neplateného výživného rodičom, ktorý s rodinou nežije ( v krajných prípadoch podnet na trestné stíhanie podľa § 207 Trestného zákona, návrhy na začatie exekučného konania ... prípadne pri nízkom výživnom sme podávali návrh na zvýšenie výživného) a i.
  • Prispeli sme svojimi aktivitami k pozitívnej zmene v správaní a konaní jednotlivých členov rodiny, zníženie agresivity a konfliktov, hlavne eliminácia týchto javov odohrávajúca sa pred deťmi a i.
  • Naučili sme rodiny spoločne aktívne tráviť čas, rodič – dieťa, zvýšil sa záujem rodičov o výchovu a potreby detí a spôsob trávenia voľného času.
  • Eliminácia negativizmu v správaní u účastníkoch rodič-rodič, ale aj rodič-dieťa, posilnenie vzťahov medzi jednotlivými členmi domácnosti - rodiny aj širšej.
  • Zvýši sa právne povedomie účastníkov projektu, ich orientácia v zákonoch, možnostiach inštitucionálnej pomoci, osveta životného štýlu, rodičia začínajú dôverovať inštitúciám, a preto sú ochotní a schopní aj efektívnejšie spolupracovať s úradmi.
    Deti si vypestujú počas realizácie projektu k pracovníkom Kľúču, n.o. dôveru, dokážu odkryť aj svoje najintímnejšie problémy a tak sami sa podieľajú resp. aj iniciujú riešenie týchto doposiaľ neriešených, alebo nepomenovaných problémov.
    Zvýšené vedomosti a zručnosti rodičov o vývinových potrebách dieťaťa, akceptácia dieťaťa a správne výchovné pôsobenie v zložitých rodinných situáciách ako napríklad nevťahovanie dieťaťa do konfliktov, bezproblémové predávanie detí na styk, resp. pri striedavej osobnej starostlivosti a i.
    Zvýšenie zodpovedného správania rodičov, napr. v prípade nedoplatkov, kontakt s exekútorom, dohodnutie splátkového kalendára, postupné vyrovnávanie rodinného rozpočtu, zabezpečenie dokladov, pravidelné návštevy u lekára s dieťaťom, či už pravidelné očkovania alebo odborné vyšetrenia, ktoré sa pred našimi intervenciami nekonali.
  • Úspechom v niektorej rodine je aj to, že pohladia svoje dieťa a povedia mu „mám ťa rád“, a i.....aj za týmto prejavom svojho citu je naša práca s rodinou. Dochádza k stimulácii citových väzieb v rodine, vymieňaní si pozitívnych emócií v rodine /užšej aj širšej/, vzájomná podpora členov rodiny a rešpekt jednotlivých členov v rodine k sebe navzájom.
  • Všestranný rozvoj dieťaťa, podpora jeho identity, eliminácia negatívnych javov správania, ktoré často sprevádzajú rozpad rodiny u adolescentných detí /záškoláctvo, fajčenie, alkohol, úteky z domu a i./
  • Ak je do projektu zapojená rodina s dieťaťom, ktoré má výchovné problémy a dieťa nechce spolupracovať v úvodnej fáze, má odmietavý postoj a počas projektu začne spolupracovať je to úspech, pretože chce na sebe pracovať a má záujem spolupracovať, dá sa pracovať s rodinou - je to úspech.
  • Ak rodina pomenuje svoj problém, tak je to úspech, pretože chce svoju situáciu resp. problém riešiť už to je úspech našej práce, zmotivovať klienta na spoluprácu.

Mohli by sme písať o ďalších čiastkových úspechoch, ktoré pri práci s rodinami dosahujeme, vždy však záleží od danej rodiny, od jej mentálnej a sociálnej úrovni, pričom rešpektujeme nielen sociálne faktory, ale i psychické, biologické či duchovné faktory účastníkov zaradených do projektu.

Pracovali sme v priebehu roka 2014 s cca 136 maloletými deťmi a ich zákonnými zástupcami v rámci výchovných skupinových, výchovno-rekreačných programov, sociálnych programov , pri sanáciách rodín sme pracovali s cca 65 deťmi z 32 rodín.

Ďalej sme vykonávali aktivity v zmysle vydanej akreditácie podľa Zákona č. 448/2008 Z.z. v rámci poskytovania špecializovaného sociálneho poradenstva v Spišskej Belej na ul. Petzvalova ul. č. 18. a na ul. Kremnickú 26, Bratislava. Počas roku 2014 sme poskytli v Spišskej Belej naše služby 34 klientom aj vďaka príspevku Prešovského samosprávneho kraja vo výške 2 475,0 €.

V roku 2014 nám opätovne Úrad Bratislavského samosprávneho kraja neposkytol žiadne finančné prostriedky na výkon sociálnej služby, a to špecializovaného sociálneho poradenstva. Túto činnosť sme vykonávali ako dobrovoľnícku činnosť, a to na adrese ul. Kremnickú 26 , Bratislava, ale aj v teréne v rámci spolupráce s OZ Domov pre každého v ich ubytovniach. Poskytli sme túto sociálnu službu 37 klientom v rámci mesta.

V rámci zvyšovania kvality sme sa zúčastnili medzinárodnej odbornej konferencie v marci 2014 pod záštitou VŚZaSP sv. Alžbety, pod názvom „Občianske poradenstvo-účinná pomoc spoločnosti (súčasný stav-nevyhnutnosť-perspektívy). V roku 2014 sa nám podarilo zvýšiť záujem u obyvateľov regiónu okresu Kežmarok oproti roku 2013 o naše sociálne služby.

Získali sme v rámci predloženej Žiadosti o poskytnutie dotácie na podporu rozvoja sociálnych služieb a dotácie na podporu vykonávania opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately z MPSVaR SR príspevok 8 000,00 € na kúpu osobného motorového vozidla, ktoré sme si aj zakúpili, a to Opel Corsa na LPG, evidenčné číslo vozidla BL – 470 IM.

2. Hospodárenie neziskovej organizácie r. 2014

minulých rokov - 8 960,00

Rozdiel výnosov a nákladov - 5685,00

Výsledok hospodárenia z činnosti n.o. - 5685,00

Výročná správa bola schválená bez pripomienok na zasadnutí správnej rady, dňa 21. 3. 2015 Uznesením č. 2.

Správna rada schválila Uznesením č. 3 na svojom zasadnutí dňa 21. 3. 2015 bez výhrad ročnú účtovnú závierku k 31. 12. 2014.

Spracovala: PhDr. Dana Maňasová

autor: PhDr. Dana Maňasová, aktualizované: 3. Aug 2015